LA MOIXIGANGA

La Moixiganga és una representació dansada d’origen valencià en que, per mitja d’uns exercicis i torres humanes, es representen escenes de la Passió de Jesús. Certament, a Badalona, podem gaudir de La Moixiganga cada Diumenge de Rams, des de fa 28 anys.

La primera representació de La Moixiganga a l’església de Santa Maria de Badalona va ser l’any 1991 responent a una iniciativa d’en Ferran CEBRIÁN, en Joan SOLER i mossèn Jaume AIMAR. Es tractava de portar a l’església un espectacle que ja s’havia representat a l’escenari del Círcol, incorporant textos de caràcter religiós entre quadre i quadre. Ràpidament l’espectacle va anar prenent volada i amb el temps s’hi van anar afegint nous elements escènics, així com la participació de diverses entitats culturals de la ciutat.

L’objectiu inicial que va motivar la creació de la Colla Badalonina, ara fa 27 anys, va ser que la Moixiganga fes arrels a la nostra ciutat i fer-la atractiva per a mantenir i difondre aquesta tradició dins i fora de Badalona, integrant altres vessants o expressions de cultura popular en la representació, anant més enllà del que pròpiament és el ball.

Any rere any aquesta representació ha anat evolucionant i s’han anat incorporant quadres nous, altres entitats culturals i noves músiques. Els Estaferms de la Confraria de Sant Anastasi, l’Escola de Música Tradicional, la Bossa Verda, els Castellers de Badalona, els Bastoners de Canyet, la Coral Gavina dels Pares Carmelites, la Capella de Música de l’Orfeó Badaloní i El Rincón del Arte, aproximadament una seixantena de participants, amb la seva aportació proporcionen a les 15 figures escenificades un nivell i una solemnitat molt alts.

En la darrera Assemblea Extraordinària del passat 24 de gener de 2016, els associats de la Colla Badalonina de la Moixiganga van acordar integrar-se dins l’estructura de l’Associació Orfeó Badaloní, per tal de facilitar i donar continuïtat a la representació de La Moixiganga a Badalona.

Per l’Orfeó Badaloní, que també promociona la cultura tradicional amb el seu màxim exponent de l’Esbart Sant Jordi, amb més de 65 anys de trajectòria continuada, significa un orgull poder comptar amb la participació de la Colla Badalonina de la Moixiganga dins del seu projecte i els permetrà ser més polivalents a l’hora de treballar per la cultura i per Badalona.